Evenimente culturale

Lansare de carte - "Urme de pasi" - autor prof. Ioan Obreja

Nasc şi la Răuceşti prozatori… Lansarea a avut loc a 3-a zi de Paşti

 

A treia zi de Paşti, sala de festivităţi din Răuceşti a devenit, pentru câteva ore, neîncăpătoare, primăria şi Consiliul local organizând aici o manifestare literar-artistică de calitate. Pretextul a fost lansarea cărţii de proză scurtă „Urme de paşi”, semnată de Ioan Obreja.

Autorul, aflat la debut, este un om al şcolii nemţene cum rar mai găseşti prin Neamţ (peste 40 de ani la catedră), care şi-a dedicat întrega viaţă generaţiilor de elevi din comună dar, se vede după această carte apărută la Editura „Cetatea Doamnei” – şi scrisului.

Manifestarea a debutat cu Fanfara elevilor din Răuceşti (imn, cântece patrotice, dar şi de voie bună), Corul elevilor de la Liceul tehnologic din Oglinzi – solistă Gabriela Ujică din clasa a V-a a Şcolii Oglinzi.

Despre cartea lui Ioan Obreja au vorbit editorul cărţii, ing. Viorel Nicolau, şi profesorul Gheorghe Ţigău. Volumul beneficiază de un „cuvânt înainte” semnat de profesorul dr. Gheorghe Brânzei, inspector şcolar şi de o prefaţă a profesorului George Nemţeanu. Despre conţinutul cărţii aflăm de la Gheorghe Brânzei: „Cele aproape 50 de poveşti de suflet care alcătuiesc volumul de faţă sunt tot atâtea feţe ale unei lumi care… a fost, în care, ca într-o împărăţie a oglinzilor, se reflectă viaţa trăită”. De reţinut faptul că apariţia cărţii a fost sprijinită material de primarul Ilie Apostoae.

Articol publicat aici:

....................................................................................................................................................................................................................

Lansare carte "Război blestemat"

O lucrare monografică de valoare documentară ce cuprinde o perioada foarte zbuciumată a comunei Răuceşti 1937-1947

Editura “Cetatea Doamnei” Piatra Neamţ

Autor Dumitru Stan

Lucrarea este publicată sub egida Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, Filiala Neamţ, cu sprijinul concret al Primăriei comunei Răuceşti, al domnului primar, profesor Apostoae Ilie.

Să transformăm întunericul în lumină şi adevăr

La 65 de ani de când peste comuna Răuceşti a trecut „Tăvălugul Războiului”, constatăm cu durere şi tristeţe că în sufletul oamenilor de pe aceste meleaguri, rănile încă nu s-au vindecat.

Pentru localitatea noastră, soarta a fost mai crudă decât cu alte categorii de oameni care n-au suportat ororile războiului.

Această lucrare documentară a fost scrisă cu mintea şi cu inima dar şi cu sufletul, are scopul de a readuce în atenţia generaţiilor de ieri, de azi şi de mâine, fapte şi evenimente de un tragism adânc, prin care au trecut oamenii de pe aceste locuri când „Dumnezeu ne-a pus la grea încercare”.

Cartea reprezintă o candelă a neuitării şi speranţei noastre care trebuie să stea veşnic aprinsă, să vegheze neîncetat ca peste memoria noastră colectivă să nu se aştearnă praful uitării.

Această frumoasă carte se constituie într-o mărturie peste veacuri şi este dedicată fiilor născuţi pe aceste plaiuri de „jertfă şi eroism”.

Tineretul trebuie să cunoască adevărul, chiar dacă el este uneori „dur şi crud”.

Preşedinte fondator al Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” Filiala Răuceşti,

Dumitru Stan

Pentru cei care doresc să citească integral cartea "Război blestemat", ea se poate descărca (format electronic) în ataşamentul de mai jos.

Valoarea acestei cărţi este mare, deoarece autorul a folosit mărturii, memorii, amintiri şi de la cei care au luat parte la cel de-al doilea război mondial. Cartea conţine fotografii vechi, de o inestimabilă valoare, ale eroilor şi veteranilor, precum şi alte imagini extrem de interesante.

Vă dorim lectură placută!

Descarca carte Război_Blestemat.doc

Logon
Informatii