Obiectivele turistice din raza comunei


Staţiunea balneoclimaterică Oglinzi

Băile Oglinzi este o staţiune pre-montană aflată în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, judeţul Neamţ. Staţiunea Oglinzi este situată într-o microdepresiune din sud-estul Culmii Pleşului.

Zona este cunoscută şi ca Poiana Dăscăliţei şi se află la 480 de metri altitudine, la marginea unor păduri de brazi şi foioase. Staţiunea dispune de un restaurant select, o terasă, un bar, locuri de joacă, 5 corpuri de vile şi de un drum modernizat până în centrul oraşului. Este unul dintre principalele obiective turistice din zonă. Izvoarele cu apă minerală din împrejurimi sunt folosite încă din anii 1850, când au fost analizate pentru prima oară. În 1888, prof. Petru Poni, a analizat chimic apele clorurosodice şi a stabilit eficacitatea acestora pentru efectuarea unor tratamente balneare. Băile Oglinzi au fost date în folosinţă în 1893. La acea vreme, acolo exista o clădire pentru băi şi duşuri şi o alta numită Castelul Apelor, în care se aflau maşina de abur şi două rezervoare. Apele terapeutice de la Oglinzi sunt clorurate, sodice, sulfatate, bromo-iodurate, cu o mineralizaţie totală până aproape de saturaţie şi tratează afecţiuni reumatismale degenerative, afecţiuni reumatismale inflamatorii, cronice, afecţiuni reumatismale abarticulare, afecţiuni ale aparatului respirator, afecţiuni ginecologice, afecţiuni dermatologice etc.

Obiective turistice in zona Baile Oglinzi: Oraşul Târgu Neamţ (Cetatea Neaţtului, Monumentul mausoleu al vânatorilor de munte, Casa Memoriala "Ion Creanga"), Casa Memoriala "Mihail Sadoveanu" din comuna Vânatori-Neamţ, Mânastirea Neamţului, Rezervaţia de zimbri si de fauna carpatina din Vânatori-Neamţ.

Tabăra şcolară Oglinzi

Tabăra şcolară - 200 locuri/serie Oglinzi

Tabăra Oglinzi, situată la patru kilometri de oraşul Târgu Neamţ, oferă spaţii pentru odihnă, plimbare şi baze pentru practicarea atletismului sau a sporturilor de orientare. Tabăra este destinaţia ideală pentru cantonamentele sportive. Unitatea dispune de un număr total de 200 de locuri de cazare, în camere cu două până la şapte paturi. Cantina are o capacitate de 100 de locuri.

Pensiunea Carol - Oglinzi

Construita in ideea de a oferi caldura, linistea si intimitatea dorita de fiecare in vacanta Pensiunea Carol va ofera un ansamblul de 7 de camere (2 apartamante si 5 camere duble twin), insumand 18 locuri de cazare, dotate conform standardului de 3 stele, avand balcon, baie, minibar, internet, televizor, telefon. Aerul cald si primitor al camerelor puse la dispozitie de Pensiunea Carol parca te imbie sa le treci pragul, sa te lasi purtat de valul de prospetime si eleganta si sa iti acorzi cateva clipe de relaxare si buna dispozitie.

Pensiunea Carol dispune de un restaurant cu un stil arhitectural unic, iesind din tiparele unui restaurant clasic, cu o ambianta intima, unde poti savura mancaruri traditionale romanesti care vin sa satisfaca si cele mai rafinate si exigente gusturi, salon pentru micul dejun, crama, terasa descoperita, gradina de vara, barbeque. Confortul, eleganta si calitatea serviciilor oferite fac din Restaurantul Carol locul ideal pentru organizarea de petreceri, mese festive, cocktail-uri, intalniri de afaceri, conferinte si seminarii, banchete.

Pensiunea Carol este situata intr-o zona de o frumusete covarsitoare, in vecinatatea manastirilor si Cetatii Neamtului. Factorii naturali fac din aceasta locatie o oaza de liniste si relaxare. Ospitalitatea gazdelor te face sa te simti ca in paradis, inveti sa pretuiesti fiecare moment trait intr-o ambianta primitoare, te simti intr-un loc aparte, aranjat in cinstea ta si parca intocmai gusturilor tale exigente, departe de tot stresul cotidian, putandu-te bucura astfel de specialitatile casei in liniste, alaturi de cei dragi. Si, ca o nota onoranta, demne de respect sunt serviabilitatea, profesionalismul personalului hotelier, mereu in slujba clientului.

Ca orice locatie care se respecta si aici intalnesti o crama incarcata cu traditie, cu obiecte care parca iti soptesc povestea lor. Butoaiele vechi, animalele impaiate, te invita la o atmosfera de basm, care iti este alimentata de diferitele soiuri de vin din vinoteca romaneasca sau straina. Ar fi nedrept sa vorbim despre un anume vin sau producator. Ar fi nedrept pentru ceilalti, toti ceilalti. Dar cum in vinuri incercarile fac “sarea si piperul” gusturilor, subiectivismul este nu doar permis, ci si incurajat. Fie ca esti un impatimit al vinurilor de calitate, cu o traditie bine cunoscuta in spate, fie ca iti place sa te bucuri de savoarea unui vin bun la diferite ocazii, vinurile de la Pensiunea Carol te vor face sa pretuiesti fiecare pahar.

Pensiunea Trei Stejari - Oglinzi

Este o pensiune care ofera conditii de 3 margarete intr-o cladire moderna cu etaj si mansarda care ofera tot confortul necesar petrecerii unui concediu odihnitor si revigorant in inima Moldovei. Pensiunea are o capacitate de 20 de locuri 10 camere duble dotate cu tv, balcon, garderob, telefon, frigider si baie proprie sau comuna.

Pensiunea mai dispune de 2 sufragerii, bucatarie utilata pusa la dispozitia turistilor, restaurant numai pt clienti unde se poate servi masa pregatita de personalul pensiunii, frigider, TV, telefon, incalzire si apa calda permanent, masina de spalat, spatiu special creat pentru jogging, loc de joaca pentru copii in curte, gratar, spatiu fotbal, livada si gradina, parcare cu 10 locuri si loc campare.

Repere ortodoxe din judeţ

Mare parte dintre renumitele mănăstiri din Moldova sunt localizate în Neamţ, semn al bogatei experienţe spirituale a locuitorilor acestor meleaguri. Impresionante prin bogăţia şi frumuseţea exponatelor de artă religioasă - obiecte de cult, manuscrise, tipărituri, broderii şi ţesături - aceste colecţii sunt concentrate în jurul mănăstirilor.

Manastirea Varatec (1785)

La 4 km de Baltatesti si 38 km de Piatra Neamt se afla Manastirea de maici, Varatec, într-o zona de un pitoresc aparte, ceea ce a atras de-a lungul timpului nume celebre ale culturii romanesti: M. Eminescu, Al. Vlahuta, M. Sadoveanu, C. Hogas. In apropiere se gasesc doua rezervatii naturale superbe: "Codrii de arama" - o padure de goruni seculari - si "Padurea de argint", o padure de mesteceni de 200 de ani. Din Varatic se poate ajunge la Agapia printr-un drum de padure numit "Drumul Reginei". Zona a jucat un rol important si in creatia lui Eminescu, precum in versurile: "De treci codrii de arama de departe vezi albind/ Si-auzi mandra glasuire a padurii de argint" (Mihai Eminescu - Calin, file de poveste VIII)

Manastirea Agapia (1644)

Este celebra pentru picturile interioare realizate in 1860 de pictorul Nicolae Grigorescu la numai 22 de ani. Aici se afla si un muzeu cu numeroase lucrari de-ale pictorului. Locul merita vazut si pentru frumusetea curtii interioare a manastirii, unde florile ingrijite de maici incanta vizitatorii.

Manastirea Neamt (sec. XIII)

A fost ctitorie a lui Petru I Musat, Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare. In jurul anilor 1980, gasirea moastelor unui sfant necunoscut a atras faima manastirii. Locul in care au fost gasite moastele - ceea ce a nascut adevarate legende ale locului - este si acum marcat pe aleea principala a manastirii. In apropiere se afla Casa Memoriala Mihai Sadoveanu si Rezervatia de zimbri Dragos Voda (aici se afla o mini-gradina zoologica foarte frumoasa, in care "vedetele" sunt cei cativa zimbri, printre ultimele exemplare din Europa).

Manastirea Sihastria (biserica noua, biserica veche si portalul de la intrarea in incinta)

Manastirea Sihastria a fost ridicata in anii 1655, dar edificiul actual dateaza din 1825. Acest lacas de cult a fost locul de meditatie al parintelui Cleopa. Acum in acelasi spatiu exista doua biserici: cea noua si cea veche. Se poate ajunge cu masina din Targu Neamt, pe drumul care duice spre manastirea Neamt.

Stanca si pestera Sfintei Teodora de la Sihla si manastirea Sihla

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla, loc de pelerinaj si rugaciune. In munti, mai sus de Sihastia, se afla un loc ascuns printre stanci, in care si-a petrecut cativa ani din viata, in izolare totala si rugaciune, sf. Teodora de la Sihla. Pestera este intr-un spatiu ingust dintre doua stanci inalte, in care a fost creat un altar de rugaciune. Atmosfera este deosebita... In apropierea pesterei se afla si o stanca de o forma mai deosebita, ce poate fi escaladata si pe o scara, loc unde legenda spune ca pasarile cerului ii aduceau de mancare Sfintei. Se poate ajunge ori pe un traseu marcat prin padure, la pas timp de aproape o ora, ori pe un drum forestier de cateva minute cu masina.Alte obiective
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" – Raucesti construita in anul 1866, ctitor Mihail Kogalniceanu
Situl arheologic Trofinesti
Situl arheologic Dealul Munteni
Informatii utile